Tiesittekö, että Haydn ja Mozart olivat kavereita? Mozart ihaili parikymmentä vuotta vanhemman kollegansa musiikkia ja omisti tälle peräti kuusi jousikvartettoa. Haydn puolestaan kunnioitti Mozartin ilmiömäistä lahjakkuutta ja musiikillisia oivalluksia. Aika ajoin he jopa musisoivat ja jammailivat yhdessä. Erään jamisession jälkeen he päätyivät viettämään iltaa wieniläiseen oluttupaan. Jälkeenpäin he tosin kertoivat vain olleensa kahvilassa nauttimassa teetä ja leivoksia ja keskustelleensa musiikista.
Oluttuvassa syntyi loppuillasta pieni kahakka, kun Mozart äityi solvaamaan muuatta musiikkimajuria hänen latteista musiikillisista käsityksistään. Mozart olisi varmasti saanut turpiinsa, ellei aina herrasmiesmäinen Haydn olisi rientänyt sovittelemaan riitaa. He vierailivat myös Wienin kuuluisassa eläintarhassa Tiergarten Schönbrunnissa, jossa Mozart aukaisi joitakin häkkejä ja pari kengurua ja jääkarhu pääsivät vapaaksi. Niistä ei sen koommin kuultu mitään.
 
Mutta musiikista illan aikana kyllä keskusteltiin; Mozart oli yhä kiinnostuneempi kromaattisista harmonioista ja riitaintervallien käytöstä. Tämä ilmenee parhaiten hänen myöhäiskauden teoksessaan, Dissonanssi-kvartetossa. Myös Don Giovanni -oopperassa on hyvin moderneja kohtia, joissa perinteiset sävelkulut ja duuri-molli -teemat saavat kyytiä. Jos ette halua kuunnella kokonaan oheista Dissonanssia, kuunnelkaa ainakin pari ensimmäistä minuuttia, joiden aikana musiikki kuulostaa aivan 1900-luvun musiikilta. Aikalaiset oudoksuivat tätä teoksen introa. Dissonanssi-kvartetto oli Haydnin suosikki, vaikka hänkin myönsi, ettei oikein ymmärtänyt sen alkua. Mutta hän totesi myös, että kun kerran Mozart on sen säveltänyt, sen täytyy olla hyvä.
 
https://www.youtube.com/watch?v=97Rry5cs2Gc