”Koko-suku-nai”. Eno nauroi kyyneliä silmistään pyyhkien. Tunnelmankevennysvitsi. Oltiin tulossa hautajaisista. Minä en tiennyt mitä ryhmäseksi tarkoitti japaniksi enkä millään muullakaan kielellä, mutta kaipa se oli jotain hauskaa, kun sille naurettiin. Markku hukkui, kun se meni kännissä avantoon uimaan ja joutui jään alle. Sen vaimo juoksi hysteerisenä pitkin jäätä kylpypyyhe päässä. Markku löytyi viikon päästä kosken partaalta. Sen pää hakkasi kiviin.

Katsoin ikkunasta ulos. Varhainen kevät. Ohi vilahteli pölyisiä asemia. Eräällä asemalla oli menossa joku hässäkkä ja juna hidasti vauhtiaan, kuin seuratakseen, mitä tapahtui. Sivuraiteelle oli ajettu vaunu, josta purettiin tavaraa. Aseman edessä seisoi poliisiauto, poliisi valvoi lastin purkamista. Trukki laski maahan puulaatikon. Sen sisällä oli ihmistä esittävä vihertävä lasipatsas. Se oli aika ruipelo. Toinen jalka oli ojentunut taakse, kuin tanssiaskeleeseen. Käsivarret oli kohotettu ylös, kasvoilla karehti hymy. Tarkastajan näköinen mies ilmestyi paikalle kuin tyhjästä, salkku kädessään. Salkussa oli pilli. Mies puhalsi siihen, mutta mitään ääntä ei kuulunut. Poliisi pani kädet korvilleen.

Juna kiihdytti vauhtia. Eno nukahti penkille ja tuhisteli nenäänsä. Äiti vetäisi minut mukaansa. Menimme ravintolavaunuun. Jonossa oli äijiä kaljatuopit nojallaan läskimahoja vasten. Kun äidin vuoro tuli, se sanoi: ”Yks stroganof”. Tarjoilija katsoi sitä hölmistyneenä: ”Ei meillä oo ku sämpylöitä”. Äiti osti juustosämpylän ja vettä. Menimme pöytään. Siihen änkesi joku mies. Se toi naaman kiinni korvaan  ja sammalsi viinalle haisten: ”Mitäs poika?” Kun en vastannut, se otti kauluksesta kiinni ja kysyi uudestaan. ”Vastaa nyt kun kysytään”, äiti sanoi. Mies ja äiti vaihtoivat katseen. Mies unohti minut ja kietoi kätensä äidin ympärille: ”No mihis me kaks mentäis”. Mies kääntyi katsomaan minua: ”Mees poika leikkimään jonnekin, mä jututan sun äitiäs”.  ”Mee vaikka enon luo takaisin”, äiti sanoi. Vaunuvälikössä seisoi kaksi miestä ja nainen tupakalla. Ne oli kännissä. Nainen selitti nikotellen miehille: ”Likkana mun setä tarjos mulle paukun aina kun mä voitin sen tikanheitossa. Ja mähän voitin aina koska mä halusin paukun”. Nainen nauroi käheällä äänellä. Luomet lupsahtelivat verkkaisesti auki ja kiinni, irtoripset roikkuivat poskilla. Paidan raosta tursui esiin iso tissi.